Jest to pomieszczenie lub część pomieszczenia połączone z salonem bądź jadalnią o charakterze pomocniczym, służące do przygotowywania potraw. W kuchni, oprócz wykonywania czynności służących do przygotowywania posiłków, myje się również naczynia po ich spożyciu.

W typowo wyposażonej kuchni znajdują się urządzenia takie jak: kuchenka wolnostojąca lub osobno płyta grzewcza gazowa bądź indukcyjna i piekarnik montowany pod płytą lub osobno w wymarzonym miejscu i wysokości (np. w wysokim słupku), zlewozmywak i lodówka.

Wiele kuchni jest również wyposażonych w kuchenki mikrofalowe i zmywarki do naczyń co ułatwia w dzisiejszych czasach życie ponieważ możemy robić coś innego gdy zmywarka myje za nas naczynia. Kuchenka mikrofalowa szybko odgrzeje posiłek wtedy gdy jesteśmy głodni po powrocie do domu, a nie chce nam się czekać na podgrzewanie na patelni.

Zachowanie właściwej kolejności sprzętów i odpowiednie ustawienie szafek zapobiegnie nadmiernemu dreptaniu po kuchni. Sprzęty powinny być więc ustawione zgodnie z kolejnością wykonywanych czynności podczas gotowania.

Korpusy szafek są wykonywane z wysokiej jakości płyty laminowanej o grubości 18mm i do tego dobieramy kolory i rodzaj frontów(drzwiczek): fronty z płyty MDF Lakierowane lub foli PVC, drewniane albo w ramce aluminiowej ze szkłem bądź najtańsze to płyta laminowana oklejona brzegami okleina o gr 2mm. Dobieramy kolor blatu oraz uchwyty. Możemy również zamontować oświetlenie LED pod szafkami które oświetli nam miejsce przygotowania posiłków.